• kktemposigas banner 2016 1
 • kktemposigas banner 2016 5
 • kktemposigas banner 2016 3
 • kktemposigas banner 2016 4
 • kktemposigas banner 2016 2
 • SIGAS d.o.o.
 • Pleskar - Trgovina in mešalnica barv Igor Agnič s.p.
 • Le Manual, ročne tehnike masaž
 • Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.
 • IZI, zaključna dela v gradbeništvu, Izidor Hočevar s.p.
 • Kolobajsi Janez Pogačar s.p.
 • Gostilna Javornik
 • Občina Mokronog-Trebelno
 • Glit - Gregor Lah informacijske tehnologije s.p.
 • Računalničar d.o.o.
 • Loteks
 • Raj pohištvo Trebnje

Kärnten Radmarathon - v sončnem vremenu po alternativni trasi

Napisal Gregor Lah v Ponedeljek, 27 Maj 2013 Kategorija Dirke, Sezona 2013

Včeraj, v nedeljo  26. maja 2013, je v Bad Kleinkirchheimu potekala letošnja druga dirka za pokal Alpe Adria, v katerem že 5. leto zapored tekmujemo tudi člani kolesarskega kluba Tempo Sigas. Kärnten Radmarathon je med kolesarji znan predvsem po trasi, ki se kar dvakrat povzpne nad višino 2000 metrov. To je približno 400 metrov višje kot znameniti najvišji slovenski prelaz Vršič (1611 m.n.v). ...

Kolesarji s pripravami na sezono začnemo že pozimi, s samimi pripravami na nedeljsko dirko pa smo pričeli v začetku prejšnega tedna. Če je bilo v prejšnih sezonah slabo vreme izjema, je v letošnji to dobro. Zaradi tega je velik del priprav predstavljalo prav pregledovanje vremenske napovedi ter razmišlljanje o tem, kako se obleči v primeru slabega vremena, ki so ga napovedovale vremenske prognostike. Ta odločitev je še posebej težka, ker velik višinski razpon pomeni hkrati tudi velike temperature spremembe. Pri kolesarjenju preko vzponov se hlad začuti šele na spustu, težava pa nastane, če je le-ta, tako kot na maratonu, dolg 50 km. Že na GF Bellunese smo pri 14 stopinjah in dežju komaj čakali klance, na katerih smo se vsaj malce segreli. Za nedeljo pa so za Bad Kleinkirchheim napovedovali 4 stopinje ter snežno mejo na višini 1500 metrov. Kmalu nam je bilo jasno, da bo originalno traso zelo težko prevoziti. Tega pa so se zavedali tudi organizatorji, ki so imeli pripravljeno alternativno progo za primer slabega vremena. Na tej progi je najvišjo točko predstavljal prav štart/cilj na višini 1000 m.n.v. Kljub slabi napovedi smo se že v petek odločili, da na maraton v vsakem primeru gremo. V petek so organizatorji tudi potrdili, da se vozi alternativna proga.

V deževno nedeljsko jutro smo se prebudili ob neprijetno zgodnji uri ter se odpravili proti Avstriji. Že med potjo so nas vremenske spremembe navdajale z optimizmom. Na Dolenjskem je lilo kot iz škafa. V Ljubljani je samo še deževalo. Na Gorenjskem je bilo le močno oblačno. Pogled proti avstrijski Koroški pa je namigoval, da vreme mogoče vendarle ne bo tako grozno kot je bilo napovedano. Na avstrijski strani Korenskega sedla nas je pričakalo sonce, prvo križšče pa nas je spomnilo, da nihče ni preveril, kako do štarta. Kljub temu smo pravočasno prišli na štart ter ugotovili, da je vreme sicer lepo, ampak hladno. Oblekli smo se glede na informacijo, da je temperatura ozračja 9 stopinj celzija. Štart dirke je zaznamoval predvsem boj za pozicije pred prvim klancem, ta pa je bil toliko težji, ker se je alternativna proga po treh kilometrih začela spučati; najprej počasi, komajda opazno, ampak vseeno dovolj, da so hitrosti tudi zaradi pomoči bočno-hrbtnega vetra na trenutke presegle 60 km/h. Pri takih hitrostih na čelu skupine pa je skorajda nemogoče izboljšati položaj v skupini, tako da je bilo potrebno voziti iznajdljivo in varčno. Drugi del spusta do prvega klanca je bil zelo hiter. Hitrosti so se pribiževale ter tudi presegle 90 km/h. V prvem krogu izmed dveh smo morali biti še posebej pozorni, saj so kolesarji, ki štartajo spredaj ter potem ne morejo ali ne upajo vzdrževati hitrosti skupine, zelo nevarni.

Prvi klanec je bil dolg 10 km. Na njem smo premagali 350 m višinske razlike, kar postavi povprečni naklon na skromnih 3,5 %, vendar pa je bil profil klanca stopničast, tako da se je vmes parkrat zravnal, na ostalih delih pa je bil zaradi tega naklon seveda večji. Prva selekcija se je naredila v štartnih boksih, druga pa ravno na tem klancu. Glavnina se je razbila na manjše skupinice, katere so složno (ali pa tudi ne) nadaljevale z dirkanjem. Sledil je spust z nevarnim odsekom, na katerem smo opazili kako različno dojemajo besedo nevaren v naših sosednjih državah Avstriji in Italiji. Po spustu je sledil osemkilometerski odsek, ki se je rahlo vzpenjal (op. v kolesarskem žargonu \"pod nogo\"), na katerem nam je pomagal tudi veter v hrbet. Nato je sledil zavoj ter slabih 13 km dolg vzpon do cilja.

Trasa je bila ravno prav razgibana, da se je med kolesarji naredila selekcija, kljub temu pa je bilo razmerje med vzponi ter spusti ravno takšno, da so lahko na svoj račun prišli tudi malenkost težji kolesarji, ki naprimer na slovenskih vzponih ne morejo biti konkurenčni. K temu je pripomogla tudi odsotnost ekstremnih naklonov. To je naredilo dirko bolj dinamično ter zanimivo.

Dirko smo vsi člani kluba KK TEMPO SIGAS odvozili po najbolših močeh, vedar to žal ni bilo dovolj, da bi posegli po najvišjih mestih. Aleš je zasedel 47. mesto, Rok Petrič 91., Simon pa 143. mesto. Andraž in Rok R. sta zaradi bolezni na žalost morala nastop odpovedati.

Zahvaljujemo se tudi sponzorju Gostilni Javonik, ki nam je omogočil prevoz na dirko.

Ime prireditve

Kärnten Radmarathon

Datum prireditve

26 Maj 2013

Tip prireditve

AATour

Dolžina pripreditve

127.3km

Rezultati

Aleš Petrič - 47. mesto
Rok Petrič - 91. mesto
Simon Cirnski - 143. mesto
Kärnten Radmarathon - v sončnem vremenu po alternativni trasi

Deli z ostalimi